Milli Eğitim Bakanı, 3 yıllık bir eylem planımız var derken galiba boş konuşmuyormuş. Baksanıza ilk iki aydan sonra gelen bir haftalık Ara tatil tam yenilik, bir eğitim emekçisi olarak programı inceledim, yararlı olduğuna kesinlikle inanıyorum.
Çocukları ne kadar az yorarsak o kadar başarıyı yakalamış oluruz. Önemli olan öğrenciyi çok okula getirmek, okulda tutmak değildir. Önemli olan öğrencilerin okulda olduğu süre içinde kendini mutlu hissetmeleri, dersi can kulağıyla dinlemeleri, okula hazırlıklı gidip, bir sonraki gün aldıkları dersi bilinçli bir tarzda tekrar etmeleridir.
Benim bir Norveç deneyimim var, orada Pazartesi, Salı ders var, Çarşamba tatil, Perşembe Cuma yine ders var. Ama günlük ders saati 4.5 saat yani ilk ders yarım sattır. Nedenini sordum çocuğun kahvaltı yapma payıymış. Dolayısıyla haftalık ders saati 18 saattir. Norveç’in gayrı safi milli hasılası fert başına 96 bin dolar. İşte bu eğitimin yetiştirdiği üretken insan profili.
Ama öğretmen 40 saat okulda kalıyor, okulda iki öğretmen odası var, biri teneffüslerde kullanılıyor, diğeri dersi olmayan öğretmen orada dinleniyor, çalışmalarını yapıyor. Umarım bir gün bizde ikinci bir öğretmen odası olur.
Gelelim bu Ara tatil haftasına, öğrenciye kesin nefes aldırır. Öğretmenlerin bu hafta öğrenciye ağır ödev vermemeleri gerekir ki öğrenci gerçekten dinlensin.
Okula idarecilerine ve öğretmene gelince, onlar için de müthiş bir fırsat.
Bakanlığın bu Ara tatilde uygulanması tavsiye ettiği programın yarısı dahi uygulanırsa kesinlikle başarıyı etkiler diye düşünüyorum.
Program özetle şöyle;
18 Kasım Pazartesi günü; geçen sürede okulun başarı durumunun değerlendirilmesinin yapılması.
19 Kasım Salı günü; sanatsal etkinlikler
20 Kasım Çarşamba günü; sportif etkinlikler
21 Kasım Perşembe günü; Sosyal be Kültürel etkinlikler
22 Kasım Cuma günü; okul dışı etkinlikler
Ayrıca okullara gönderilen programın içeriği de hayli zengin, hepsini yerine getirmek çok zor, ama her okulun faydalanabileceği tarzda hazırlandığını söyleyebilirim.
Bir yenilik yapıldığında eğitim öğretimin yararını düşünerek yapılırsa böyle faydalı bir program ortaya çıkar.
Tüm talim terbiye paydaşlarının bu programa sahip çıkmasını bekliyorum. Bu Ara tatil programının eleştirel yanı yok, belki az daha içeriği zenginleştirilebilir.
Bana sorsanız eksiklerinden biri şu bu programın içinde veli yok, ben okul idarecisi olsam bu hafta ya genel veli toplantısı, ya da isteyen sınıf rehber öğretmenlerinin sınıfın toplantısını yapmalarına fırsat verirdim, Ara tatilden bir de bu şekilde faydalanmak lazım.
Ayrıca Bakanlığımızın en kısa zamanda “Aile ve Değerler Eğitimi” adlı bir dersi okullara konmasını bekliyorum.
Anlamını yitirmiş Atatürk köşelerini okullarda kaldırmanın zamanı çoktan gelmiştir. Sınıflarda resminin kalmasında beis yoktur, kalabilir. İstiklal Marşının arka fonunda Mehmet Akif’in gölgesi olmalı, zaten daha önce öyleydi, onu kaldıranların elleri kırılsın.
Mustafa Kemal eksisiyle artısıyla bu Cumhuriyetin kurucusudur, ama ikide bir ulu önder, ulu önder diyerek ona insanüstü bir rol vermek doğru değildir.
Tarihimizi her yönüyle doğru olarak çocuklarımıza okutmak gerekiyor. Atatürk’ü koruma kanunu en kısa zamanda kaldırılmalı ki olup bitenleri doğru dürüst öğrenme ve öğretme fırsatımız olsun.
Umarım bizim zamanımızda okutulan o yalan, yanlış bilgilerle dolu İnkılap tarihi hala öğrencilerimize okutulmuyor.
İnkılap tarihinde ne zaman ki, Şeyh Sait hareketi bir isyan değil bir kıyam olarak anlatılırsa, Bediüzzaman’ın verdiği mücadele doğru dürüst çocuklarımıza öğretilirse, o zaman bu ülkeye sulh, selamet ve başarı geleceğine inanıyorum.
Tekrar Ara tatilimiz hayırlı olsun, Bakanlığımızdan böyle yararlı çalışmalar bekliyoruz. Üstelik Bakanımızın bu konuda başarılı olacağına da inanlardanım.
Selam ve selametle kalın.
Eyüphan KAYA