Cihannuma Diyarbakır şubesi ev sahipliğinde bir Ramazan gecesi ihya edilerek program sahorla sonuçanldı. Mülki erkan ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı bu özel program selamlaşma konuşmaları yapıldıktan sonra Cihannuma Yüksek İstişare Kurulu Üyesi
Prof.Dr.Kurdret Bülbül’e söz verildi.
Bülbül, ülkemizin 200 yıllık geçmişinde yapılan olumlu ve olumsuz durumu makul bir dille ele aldı.
Şu anda iyi bir durumda olduğumuzu, ancak sivil toplum ve birey olarak zamanımızı iyi değerlendiremediğimizi örneklerle izah etti.
Fil oldusunun Kabeyi yıkmak için Mekke’ye olan saldırı hadisesini örnek vererek, unutmayalım Mekke'nin ileri gelenlerinden Ebu Talip Ebrehe’den 200 kadar talan edilmiş devesini istemişti. Çünkü o anda Ebrehe'nin ordusuna karşılık verecek takatleri yoktu.
Peki biz bu geçiş ve uyanış sürecinde ne yapıyoruz? Bizim de dert ettiğimiz bir devemiz var mı, acaba?
Yani politik meselelerle, vaktimizi boşa harcayacağımıza gücümüz nispetinde yapabileceğimiz ne varsa onu yapmaya çalışalım, elbetteki eleştirmek de hem hakkımız, hem vazifemiz, ama onunla oyalanıp yapmamız gereken işimizi ihmal etmemeliyiz diye düşünüyorum, dedi.
Malumunuzdur ki, insan sorumluluk duygusuna sahip bir mahluktur. Bazen gereksiz gündemlerle, gereğinden fazla ilgilenerek boşa kürek sallar, bazen de vurdum duymaz yaşayarak, aval aval gezerek hayvan gibi otlanır, çiftleşir, gün gelir ayağı bir taşa değer ve sersem sersem dünyası değişir.
Doğrusu her iki durum da tasvip edilecek durumlar değil, malum biri ifrat diğeri tefrittir, halbuki yüce Allah Hz.Muhammed(sav)'in ümmetine yakışan vasat bir ümmet olmaktır.
Yani tefrite kaçarak sabah akşam Erdoğan şöyle, Erdoğan böyle demek doğru oladığı gibi, ayrıca olup bitenlere kaşı ilgisiz kalmak da caiz değildir.
Bizim ülkemiz son iki yüzyılda iyi bir insan tipi yetiştirdi. Şu anda hepimiz hayatın farklı mecralarında birer aktörüz, o zaman işimizi daha iyi yapmaya çalışacağız.
Ayrıca katılımcıların da katkılarıyla şu gerçeklere işaret edildi.
Eğitim-Öğretimi Talim Terbiye, Öğretmeni Muallim, Öğrenciyi Talebe yaparak aslımızla barışık bir duruma gelmeliyiz.
İnkılap tarihimizi yeniden yazarak gerçek bir tarih bilgisini gençlerimize öğretmeliyiz.
Kişi olarak kaliteli bir hayat yaşamalıyız, Peygamberimiz(sav): “iki günü bir olan ziyandadır” demesi ile Kür’anı Kerimde: “Eliniz boşaldıysa başka bir işe heyecanla başlayın” demesi kaliteli, verimli bir hayat için yeter de artar.
Günümüz şartlarında olmazsa olamız olan SWOT analizi diye bir programlama şifresi var. Bir insanın, bir ailenin, bir köyün, bir ilin, bir ülkenin SWOT analizi yapılmalı, kısa, orta ve uzun vadeli bir eylem planı olmalı ki her geçen gün daha da ileri gidilebilsin, şeklinde fikirler de dile geldi.
Haber Kaynağı: Müslüman Dünya