Allahu Teala Cuma gününü müminler için en büyük bayram olarak hediye etmişse bunu bayram gibi yaşamak da hem hakkımız hem de vazifemızdır.
Malumunuz İslami literatörde tatil, iş yapılamaz tarzında anlar yoktur sadece Cuma ezanından namaz bitene kadar iş, alış veriş Kur’anın ifadesiyle, ayetle yasaklanmıştır, o kadar.
Hafızam beni yanıltmıyorsa Hz.Ömer(ra) zamanıda Cuam günü tatil olarak belirlenmiştir, iyi de olmuş. Devamlı, düzenli işe giden insanın bir gün nefes alması, sosyal meselere vakit ayırması da bir ihtiyaçtır.
Her ne bahane ile olursa olsun Cuma günü iş günü yapıp Cumartesi, Pazar gününü tatil yapan kimseleri, küçümsüyor, kınıyorum, onlara hakkımı helal etmiyorum.İslam toplumuna yapılan bir haksızlıktır.
Peki buyurun bir Cuma günü nasıl daha verimli olabilir? Şeklinde bir soruya beraber cevap arayalım.
Malumunuzdur ki;
Cuma; ibadet günüdür,
Selamlaşma günüdür,
Yardımlaşma günüdür,
Desrtleşme günüdür,
İstişare günü olmalıdır.
Cami kültürü sadece İslam dinine mahsus güzel bir haslettir.
Cami Allah’ın evi olup, o dergaha iltica eden herkese açıktır.
Çok yönlü bir külliyedir, isteyen oradan bilgi alır, ister ilgi/katkı alır.
Malum Cuma namazı cemaatle kılınması farz olan tek namazdır, yani fert olarak kılınmaz.
Cuma namazının kazası yoktur.İki rekaattır, ancak hutbeyi de dinlemek lazımdır. Bu açıdan Cuma önemli bir ibadet günüdür.
Müslümanlar haftada bir hal hatır sorarlar, bu yönüyle selamlaşma günüdür.
Yardıma muhtaç birileri varsa kendilerine katkıda bulunulur, bu açıdan yardımlaşma günüdür.
Derdi olan varsa ortaklaşa derdine deva aranır, dertleşme günüdür.
Köy ya da mahallenin bir sorunu varsa o konuda istişare edilerek, bir çare çözüm aranır.
Bu açıdan Camiye bakılınca sorunların çözüm odağı, hayatı kolaylaştırak adı gibi cemaati bir birine bağlayan bir mekan olur/olmalı ki, buna Kabenin Şubesi denilebilsin.
Onun için Cami işleyiş tarzı sadece Cami görevlilerine bırakılmamalı. İmam ve müezzinin de içinde olduğu en az 7 kişi tarafından yönetilebilmelidir. diye düşünüyorum.
Eğer bir Cuma bu tür olması gereken mevzulara insanlara kucak açıp çare çözüm olamıyorsa nasıl yüce Allah(cc) o kadar sarih bir eda ile kullarını Cum günü Camiye yönelndiriyor değil mi?
İşte ben böyle bir cami isterim, çünkü yukarıda sayılanların tamamı ve daha fazlası Cami merkezli yapılabilecek vazifelerdir. Hatta bir çok kırgınlıkların, dargınlıkların ortadan kaldırılması için aranan bir odak noktasıdır ki bu yönüyle de bir suhl ve selamek kaynağıdır.
Siz de bunu istmez misiniz?